Afgelopen weekend was het zover… samen met vriendin Adinka op wildpluk avontuur in Zuidveen! Het was ongeveer de warmste dag van het jaar, maar onze pluk-instructrices Marijke en Geerte lieten zich niet uit het veld slaan.
Biologische catering
Marijke heeft een eigen cateringbedrijf Van Tuin tot Tafel en maakt op verzoek heerlijke biologische streekgebonden maaltijden bij je thuis of op de zaak. Als basis gebruikt ze hiervoor zelf geteelde groente, kruiden en bloemen uit haar eigen moestuin.
Mega moestuin
En die moestuin is groot kan ik je vertellen. Marijke wandelt er rond alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Stralende goudsbloemen, het geneeskrachtige Sint Janskruid, Taybessen ofwel een heerlijke zoete kruising van een framboos en een braam, een prachtige eucalyptusboom, het zogenaamde colakruid en nog veel meer is er te vinden…. Tegen alle kwalen heeft ze wel iets.
Zelfsturende moestuin
En het mooiste is: Marijke hoeft de planten in haar tuin geen water te geven! Het groeit hier allemaal vanzelf. Het omspitten van de grond laat ze haar kippen doen. Om de beurt mag één van de kippen mee naar de moestuin en die heeft dan de schone taak om daar de hele dag wat rond te wroeten. Geweldig idee vond ik! Deze tuin is een soort permacultuur: alles mag hier op botanische wijze groeien.
Vreemde eend in de tuin
Marijke is de jongste huurster op het moestuinen complex, die bovendien regelmatig visite naar haar lapje grond meeneemt. De oudere heren van de tuinen rondom vinden dat wel interessant en bieden ons heerlijke rijpe kersen aan.
Medicinale oliën
Na een rondleiding door de tuin mogen we kleine potjes vullen met medicinale kruiden. Later worden deze afgevuld met mosterdolie en moeten we ze thuis een paar weken in de zon plaatsen en iedere dag schudden. Als alles goed gaat, heb ik over een poosje dus een potje eigengemaakte after-sun, anti-mug en een geurige olie voor in de sauna!
Vrije natuur
Hierna duiken we vanuit de moestuin zo de vrije natuur in en lopen we een ronde rond de Ruxveense vijver. Lopen is er niet echt bij, want na iedere paar stappen ziet Marijke of Geerte weer een lekkere plant staan. Ze zouden het goed doen in Expeditie Robinson!
Bijna alles te eten
Zevenblad, zuring, bladeren van de lindeboom, ‘pispotjes’ en zelfs brandnetels kun je eten, ik smikkel lekker mee! Au, die brandnetels, daar moet je wel eerst even thee van zetten. En knabbelen aan een wilgentak verlicht je hoofdpijn, had ik dat eerder geweten…! De dames hebben een enorme parate kennis van bijna alles wat we tegenkomen.
Jonge besprenkelde blaadjes
We moeten vooral de jonge blaadjes plukken, die zijn het lekkerst. Adinka is bang voor planten die door honden zijn ‘besprenkeld’. Marijke verzekert haar dat we alles straks goed afspoelen voordat we er soep van koken. En de groenten in de supermarkt, dáár is pas rotzooi op gespoten!
Koken op echt vuur
Eenmaal thuis bij Geerte gaat het vuurtje buiten aan. Vuur maken met een steen blijkt lastig voor mensen die nooit kamperen, gelukkig biedt de aansteker uitkomst. We koken een gezond soepje, er wordt thee gezet van kamille bloempjes en iets anders wat ik alweer vergeten ben, Marijke maakt speciale kruidenboter met bloemen en Geerte bakt eigengemaakt naanbrood met daarin een stukje wortel van het nagelkruid dat we net uit de modder getrokken hebben.
Tuin haters
Hierna mogen we deze zelf geplukte lunch ook daadwerkelijk opeten. Een heerlijke afsluiting van deze workshop! Het was een zeer interessante en bovenal gezellige dag. Zelfs voor mensen die tuinieren haten, zoals ik.
Thuis plukken
Eenmaal thuis duurt mijn rondje lopen met de hond nog langer… Overal in de berm zie ik planten en stuiken staan waarvan ik me afvraag wat het is en of je ze kunt eten. De Latijnse namen buitelen door mijn hoofd… Gelukkig heeft Adinka notulen gemaakt en bestaat er zoiets als de planten-app van de Universiteit van Wageningen. ’s Avonds gooi ik een bloem op de salade in het bord van mijn man, maar díe moet hier nog even aan wennen… Hij lacht me een beetje uit, dat ik op mijn vrije dag onkruid ging wieden…